1. What is Hot Crack Filler?

answer: Hot Crack Filler is a rubberized sealant that, when heated to 400 degrees, can be used treat cracks greater than 1/8" in width.

2. What is the difference between Hot Crack Filler and Sealcoat?

answer: Hot Crack Filler is thicker and more durable and is used to fill cracks 1/8" in width or larger. Sealcoat is a liquid sealant that is best used to prolong crack formation and can still be effective for cracks up to 1/8" in width.

3. Does Sealcoat stop cracks from forming?

answer: No.Nature produces heat, freeze and thaw, moisture, and UV Rays that will cause asphalt to break down over time. However a routine schedule of sealcoat will prolong that process. You can actually get 10 years or more from your parking lot with sealcoat than without it.

4. Is Sealcoat just for cosmetic purposes?

answer: If you own a business, you know the importance of "curb appeal" and nothing makes the exterior of your business pop like sealcoat and fresh lines. However sealcoat is also the best method we have for protecting your asphalt from the negative effects of Nature expecially in our region where we get 4 seasons of changing weather.

5. What is the "Chipseal" process

answer: Chipseal is the best budget friendly solution for replacing your parking lot because you are not actually replacing it. Instead you are treating the existing asphalt with a layer of asphalt tar and a half inch of stone chips. After rolling the tar & chips into the existing surface, you then apply 1.5" of hotmix asphalt to the tar and chips and roll to a smooth, long term solution. We can save you up to 20% with this method.

6. Does the "Chipseal" method last as long as fully replacing your parking lot?

answer: Yes. You can spend more money to break up the entire parking lot and haul the asphalt to the landfill. But in many cases, only the top half of asphalt is in bad shape. So why not correct the top half with our Chipseal process and then add 1.5" of fresh asphalt. Now you have a 4" base of asphalt instead of the 2" you would have if you replaced the whole lot...and for less money.

7. How do I know when I need a new parking lot?

answer: Even in good parking lots, cracks have to be filled and potholes sometimes need attention. Then there's the term, "gatoring" where you have so many cracks in one area that that you have to treat it like a pothole. If much of your asphalt has succomed to gatoring, your parking lot is a candidate for replacement.

8. What are the different methods of replacing my parking lot?

answer: One method is to pull up all the asphalt and haul to the recycling center. Then grade the entire area and apply the asphalt. The second method is called, "Mill & Pave. We mill out the top half of the asphalt and take to the recycling center to be made into now asphalt. Then replace the top half with fresh asphalt. The third method is called, " Chipseal." With this process, we apply a layer of asphalt tar followed by a half inch of stone chips, after rolling the tar and chips into the existing asphalt, we apply 1.5" of hotmix asphalt for a smooth, long term finish.

9. What is "Gatoring?"

answer: Gatoring is a term that applies to a lot of cracks in one general area. This could happen as a result of a low spot in the parking lot where water stands. There could be issues underneath the asphalt causing multiple cracks. Heavy traffic can also cause cracks.

10. Should I use Asphalt or Concrete?

answer: Concrete is more expensive but a bit more durable than asphalt. As a result, concrete is used for dumpster pads to withstand the weight of the garbage trucks or in industrial areas where there is a lot of 18-wheeler traffic. Asphalt, however, is better for normal traffic and is much easier to maintain.